štvrtok, júna 02, 2011

Klub 27 (Forever 27 Club)



Vyjadrovať sa o týchto ľuďoch takto, je už trochu cliché, ale inak asi vystihnut to čím boli nejde. Klub 27 je skupina ľudí, ktorí mali spoločných hneď niekoľko vecí. V deň svojej smrti mali 27 rokov, boli nevídane úspešní vo svete hudby, mali veľmi podobný životný štýl a ich smrť je dodnes opradená akýmsi tajomstvom, vďaka čomu o nich koluje veľa legiend. Do tohto klubu patria predovšetkým: Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison a nakoniec Kurt Cobain. Prví štyria zomreli v rozmedzí rokov 1969-1971. Brian Jones a Jim Morrison dokonca v ten istý deň, ale s dvojročným rozdielom. Janis Joplin išla za Jimim Hendrixom po 16 dňoch. Kurt Cobain ich nasledoval omnoho neskôr, až v roku 1994 a do zoznamu je zaraďovaný kvôli podobným okolnostiam pri úmrtí ako mali ostatní. Jeho sestra dokonca tvrdí že už ako malé dieťa hovoril o tom že sa chce stať členom tohto klubu. Hold, želanie sa mu splnilo.
Každý člen klubu zmenil hudbu svojej doby, zmenil svet a inšpiroval tisíce následovateľov. Úspech a sláva, ktorej mali všetci pokrk a problémy s alkoholom aj drogami, to sú veci ktoré ich spájali najviac. Jedna z najhlavnejších vecí, ktoré majú spoločné sú doteraz úplne neobjasnené príčiny ich smrti. Napriek tomu u všetkých boli určené ako dôvod úmrtia práve drogy a alkohol. Jim Morrison sa vraj predávkoval heroínom (ktorý nikdy predtým nebral) ale oficiálna verzia bola, že zomrel vo vani na infarkt. Jeho telo však nevidel nikto okrem priateľky Pamely a lekára ktorý vypísal úmrtný list. Pitva vraj nebola potrebná a ked prišiel manažér The Doors, truhla už bola zapečatená.
Pri Kurtovi Cobainovi to bolo tiež zaujímavé. Oficiálne spáchal samovraždu tak, že sa zastrelil brokovnicou. Okolo toho ale existuje veľa otázok. Napríklad to, že sa v jeho krvi našla 6 násobná konská dávka heroínu, čo ho jednoznacne muselo zabiť. Ako by teda zvládol ešte dvihnúť zbraň a namieriť si s ňou na hlavu?
Títo piati ale zďaleka nejsú poslední ktorí do klubu patria.Klub obsahuje zoznam ďalších hudobníkov, ktorí z nejakeho dôvodu (aj keď často za iných okolnosti) zomreli v tomto veku, sú to: Louis Chauvin, Robert Johnson, Jesse Belvin, Malcolm Hale, Alan Wilson nazývaný "Blind Owl", Les Harvey, Ron "Pigpen" McKernan, Dave Alexander, Peter Ham, Gary Thain, Helmut Kollen, Chris Bell, D. Boon, Pete de Freitas, Mia Zapata, Kristen Pfaff, Fat Pat, Sean Patrick McCabe, Bryan Ottoson a adeptom na zaradenie do tejto spoločnosti je aj Richey Edwards, textár a gitarista Manic streat preachers, ktorý 1.2. 1995 zmizol a je pravdepodobne mŕtvy.
Sama neviem, či Klub 27 považujem za náhodu alebo či je to akási výstraha osudu. Rozhodne mali títo ľudia ešte jednu spoločnú vec, a to fakt, že s najväčšou pravdepodobnosťou by už neboli schopní pokračovať ďalej, či už ako ľudia alebo ako hudobníci. Možno jednoducho v živote spravili už všetko čo mali, a teraz spolu pijú v rock n 'rollovom nebi.:) Možno sa to raz dozvieme. Dovtedy však odporúčam ľudom, ktorí sa v nich vidia, aby na to zabudli a nebrali si z nich príklad, nie vždy je dobré byť "verný svojím démonom"....

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára