streda, februára 20, 2013

Codymoviny


20. február pred 46 rokmi. To je veľký, priam obrovský deň pre rock n´ rollovú históriu. Narodili sa totiž dvaja ľudia, ktorých hudbu absolútne milujem.

Jedného z nich nepredstaviteľne milujem a "uznávam" a toho druhého vyslovene uctievam. Ak Vám to ešte nenapovedal názov tohto článku, tak prvý o kom je reč je Kurt Donald Cobain, ktorý sa narodil v americkom Aberdeene a stál pri zrode a predovšetkým popularizácii "štýlu" hudby ktorý pre mňa osobne znamená život. Vo svete sa táto hudba rada nazýva Grunge... Práve Kurt bol ten, ktorý síce nie sám, ale asi najhlasnejšie kričal za celú jednu generáciu. A vlastne, podla mňa si stále možem dovoliť tvrdiť že kričal aj za generáciu nasledujúcu. Hlasivky si bohužial vyvrieskal príliš skoro a tak nás v roku 1994 vo svojich 27ich rokoch opustil.

To ale trošku zmenilo prístup k životu, druhému spomínanému hudobníkovi, Robertovi Kodymovi (miesto narodenia Praha, Podolí) ktorý do tej doby žil ne až tak moc odlišne a rozhodol sa na to ísť trošku inak, vďaka čomu, našťastie stále žije a predovšetkým tvorí. Za toto mu fakt nesmierne ďakujem. Málokomu sa podarí stať legendou ešte počas života a aj keď ho možno nepoznajú na celom svete, tak si myslím, že bohato stačí fakt, že na našom malom československom území sú rovnako obrovské legendy len ostatní členovia kapiel v ktorých hrá(pre úplných analfabetov - Lucie a Wanastowi vjecy).
Takže týmto chcem obom týmto osobnostiam vzdať svoj hold, poďakovať, pozdraviť do rock n´rollového nebíčka a zaželať sily a múzy minimálne na ďalších sto rokov.....

Tuto sa dočítate niečo viac o spoločnom "vzťahu" Roberta s Kurtom a poďme si dať malý jukebox na ich počesť. :)

Vo něm to je a von tady není:




Ak sa chcete pripojiť ku gratulácii tak prispejte aj s nejakou tou pesničkou na počesť jedného z nich alebo kludne oboch :))

Sheena Staley :) 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára