Nie, že by som bola nejaký Samochvál, ale je fakt, že torty made by me už sú takou malou súkromnou legendou. Pre kamarátov som ich už porobila celé desiatky a aj tak stále od všade počúvam veci typu "Mne si ešte neurobila tortu." Tento rok som sa posunula o level vyššie a začala som torty robiť s marcipánom. Doteraz som urobila tri a na základe svojich nováčikovských skúseností som sa rozhodla podeliť o cenné info pre každého kto chce svojich blízkych alebo seba potešiť s výnimočnými dielami:).
Zo začiatku som z marcipánu mala strašný strach - že ho budem mať málo, že sa mi nepodarí ho upraviť ako potrebujem a podobne. Všetky tieto starosti ale boli úplne zbytočné - mala som k dispozícii 50 gramov žltého, 50 gramov čierneho a približne rovnaké množstvo bieleho.
Takže začnem s tým bielym: Ten je asi najpraktickejší a predáva sa navážený v rôznych množstvách. Teda pokiaľ nepotrebujete čierny - inak vám stačí kúpiť za pár centov akékoľvek potravinové farbivo(tam kde som ja kupovala marcipán ho mali aj v tekutom stave ale inak ho v pohode zoženiete v tescu v sypanej podobe a je to lacnejšie). Potom len zoberiete kus marcipánu, farbivo si niekam vysypete, vyválate to v tom a mačkáte o stošesť až kým to nie je poriadne zafarbené zvonku aj zvnútra. upozorňujem, že z toho budete zafarbení a zalepení po celom tele, ale v pohode sa to umyje v teplej vode a mydlom. Vaľkanie Ja som marcipán potrebovala hlavne na potiahnutie torty. V obchode mi tvrdili že na to budem potrebovať minimálne 5 takých tých 25 gramových balení - ale nejsom milionár, tak som si povedala že to skúsim s dvoma a dobre som spravila. Na začiatok som použila jeden a pol balíčka(že v prípade potreby tam tu dalsiu polku pridám, ale to nebolo potrebné, lebo keď už som to mala natiahnuté na korpuse tak som musela odrezať ešte také množstvo, že som v podstate použila len ten jeden balíček). Aj tak je ale dobré použiť väčšie množstvo a potom to podľa potreby obrezať. Pri vaľkaní som prišla na to, že sa mi to neskutočne lepí, takže som ho podsypala múkou-ale tohto sa prosím vyvarujte - lepí to ešte viac. Na internete som našla taký nápad, že to treba podsypať solamylom, takže pri prvej pokusnej torte som použila ten a fungovalo to! Krásne sa to podarilo vyvaľkať na tenko a obaliť tým tortu. Pri prenášaní na tortu vám odporúčam použiť asistenta aby sa vám to nepotrhalo ale inak to nerobí väčšie problémy. Ale ešte k tomu solamylu: Pri ochutnávaní som zistila, že tým že bol ten solamyl v marcipáne zamiešaný, tak mu trošku upravil chuť a nebolo to moc dobre- takže pri druhej torte som ho zmiešala s práškovým cukrom a toto je moji milí veľmi užitočná rada, vďaka ktorej určite nič nepokazíte! Čierny marcipán ostane trošku špinavý ale pomocou malého množstva vody- s tým naozaj opatrne, to v pohode umyjete.
Ako zariadiť, aby sa marcipán z korpusu nešmýkal? Toto bola vec s ktorou som vôbec nepočítala a tak ma to dosť mrzelo keď som pri nakrájaní torty zistila, že sa z nej trošku zošmykuje. Takže odporúčam už hotovú a naplnenú tortu potreť ešte niečím lepkavým- najlepšie kyslý džem. Spraví zaujímavú chuť, marcipán dokonalo prilepí a hlavne na ňom nespraví hrudky. Ale samozrejme to musíte posúdiť aj podľa príchute torty aby sa to nejak zle nekrížilo-ja som robila čokoládovú a vanilkovú a tomu to nevadilo:).
Vyrezávanie obrázkov, písmen a pod. Niektoré písmenká a podobne môžte kludne normálne jednoducho vytvarovať tak ako som to urobila ja na prvej torte:
Ale napríklad s druhou tortou som mala trošku väčší problém keďže išlo o tortu s logom Ramones a to vyzeralo desivo a komplikovane a ani v obchode s cukrárenskými pomôckami mi nevedeli poradiť čo s tým a radili mi dať vytlačiť obrázok na jedlý papier. Nikomu neverte! :D Obrázky takéhoto typu, v pohode spravíte napríklad tak, že si vezmete potravinársku fóliu, nájdete si obrázok na internete, fóliu nacapíte na monitor a nejakou fixkou to obkreslite. Potom to nacapíte na marcipán(samozrejme nepopísanou stranou) a nejakým špicatým predmetom(skúste napr. ceruzku) to obkreslíte na marcipán tak aby sa to tam dobre otlačilo. A potom príde tá najvtipnejšia vec. Skúšali sme to vyrezávať ale trvalo to sto rokov, takže môj úžasný tip(či typ?:D)- zoberte si manikúrové nožničky a surovo to vystrihnite. Dokonalé a jednoduché.
Nakoniec keď to budete už prikladať na tortu, tak aby ste sa vyhli prípadnemu šmýkaniu a odpadávainu ozdôb, zoberte si tak poldeci teplej vody, cukor(najlepšie práškový-lepšie sa roztopí) a každú ozdobu zo spodu potrite takou tou srandou, ktorá sa napríklad používa na potieranie vajíčok na štrúdlach a pod. Takisto môžte na niektoré veci použiť také tie formičky s ktorými sa vyrezávajú vianočné koláčky- ak sa vám to k tomu, čo chcete spraviť hodí tak to určite veľmi pomôže. Ďalšia sranda ktorú sme vymysleli súvisela s tými prťavými malými hviezdičkami, ktoré na torte môžte vidieť a je ich tam fakt vcelku dosť. Vôbec sme nevedeli ako také niečo vyrobiť a nakoniec sme použili jednu násadku, na také to zdobiace vrecko, a to nám spravilo krásne hviezdičky presne ako sme potrebovali. Možností sú milióny, vymyslieť sa dá všeličo, len treba zapojiť fantáziu.
Čo sa týka postavičiek- ako napríklad včielka ktorú vidíte na prvej torte, to funguje zhruba podobne ako plastelína a už je to len o šikovnosti a talente, že čo sa vám z toho podarí vytvoriť. Pozor ale pri veškerej robote s marcipánom - nemajte ho zbytočne na vzduchu keď ho hnepoužívate- schne a drví sa...
Torta číslo dva:
Mimochodom bratislavčania marcipán zoženú najlepšie na dlháčoch na ulici Hany Meličkovej- v takom modro-ružovom dome, kde je aj cukráreň. Takisto som videla rôzne marcipánove srandy v Metre, upravené aj vo farebných balíčkoch jak plastelína a tak. Ale viac sa to oplatí asi v tom špecializovanom obchode a nezabudnite na to, čo som vám hovorila o bielom marcipáne. :) Dúfam, že som niekomu pomohla, prípadne ponúkla nejaké podnety, v prípade nejakých otázok alebo nezrovnalostí, sa nebojte pýtať... :)
Torta číslo tri:
Ďakujem, super dobré rady. Idem vyskúšať.
OdpovedaťOdstrániťahoj prosím ťa píšeš že si použila jeden balíček a pol balíčka marcipánu - chcem sa opýtať či to šlo na klasickú okrúhlu tortu? ja by som chcela robiť veľký obdĺžnik tortu a tiež som ešte nikdy nerobila s marcipánom - z toho dedukujem, že by mi tri mali byť dosť ? díky
OdpovedaťOdstrániť