sobota, júla 07, 2012

Shannon Hoon

26. september roku 1967(mimochodom, čo sa mňa týka, je to pomerne zásadný rok, kedy sa narodili najzásadnejší hudobníci môjho života a keď už nič iné, môj neslávne známy biologický stvoriteľ), toto je dátum narodenia pána Richarda Shannona Hoona. Celý tento akt, sa udial v mestečku Lafayette v americkom štáte Indiana, ktoré je niektorým fanúšikom kvalitnej hudby určite známe vďaka inému slávnemu spevákovi, ku ktorému sa ale ešte dostaneme... teraz je podstatné meno Shannon...
Svoje stredné meno používal neskorší spevák skupiny Blind melon aby sa vyhol pomýleniu svojej osoby s jeho otcom, ktorý sa tiež volal Richard. Aj keď sa narodil v dnes už slávnom ale inak ničím zaujímavom Lafayette, vyrastal v meste Dayton v rovnakom štáte. Jeho kariéra sa nezačínala úplne podľa noriem iných rockových hviezd v tej dobe. Na strednej škole bol hviezdou fotbalového týmu, venoval sa wrestlingu a taktiež vynikal v atletickej disciplíne s názvom Skok o žrdi. Uznajme si, že to je pomerne nerock n'rollový začiatok života. Takisto so svojou životnou partnerkou Lisou bol už od strednej školy. Netrvalo však dlho kým šport vymenil za hudbu. Hneď po maturite sa pridal k miestnej kapele Styff Kytten( v tomto istom období napísal neskorší hit kapely Blind Melon, Change), a tiež bol chvílku súčasťou lafayettskej skupiny Mank rage. Shannon ale asi nemal pocit, že v takomto malom mestečku dostatočne využíva svoj potenciál a tak ako veľa ľudí pred ním a ešte viac ľudí potom zamieril do džungle s názvom Los Angeles...... A ono to klaplo! Keď jeho budúci kolegovia z Blind melon, Brad Smith a Rogers Stevens na jednej party započuli jeho "performance" spomínanej pesničky Change, hneď ho prizvali do svojej kapely, následne prizvali ďalších spoluhráčov Christophera Thorna a Glena Grahama a tu niekde začína celé to známe rock n'rollové koleso. Novo sformovaní slepí melóni nahrali štvorpesničkové demo a v roku 1991 podpísali zmluvu so spoločnosťou Capital records. V tom istom roku sa Shannon skamošil s vyššie spomínaným slávnym spevákom Williamom Baileym - dobre nenaťahujme to- Axlom Roseom, čo bol pôvodne kamoš jeho ségry zo školy v Laffayete a ten ho prizval na nahrávanie "dvojalbumu" Use your Illusions, kde spieval vokály v niekoľkých zásadných pesničkách(napr. je časťou zboru v November rain, takisto ho je počuť v pesničkách Garden a You ain't the first a hlavne v slávnej Don't cry, pri ktorej sa dokonca zúčastnil natáčania videoklipu) a hneď v roku 1992 vydal album so svojou vlastnou skupinou, ktorý zároveň niesol jej názov. Tento album mimochodom produkoval Rick Parashar - producent Pearl jamu.... V nasledujúcom období podporovali svoj album v rámci turné kde predskakovali kamošom z G'n'R, Ozzymu alebo Soundgardenu a v roku 1993 vydali prvý videoklip k svojmu najväčšiemu hitu - No rain. Túrovali ďalšie dva roky, počas ktorých bol okrem iného Shannon zatknutý za obnažovanie na verejnosti, potom si dali na chvílku pauzu a začali nahrávať album Soup, ktorý vyšiel v roku 1995. V tomto istom roku sa Shannonovi a jeho ešte stále tej istej priateľke Lise narodila dcéra Nico Blue.
Shannon silno závislý na drogách(prevažne kokaíne) sa podujal už na niekoľkú odvykačku, vďaka čomu kapela odohrala niekoľko koncertov v rámci turné k Soup ale napriek tomu, 21. októbra 1995 ráno našli pána krásného Shannona Hoona mŕtvého v tourbuse. Jeho smrť - spôsobená predávkovaním sa kokaínom, je dodnes bolestivým šokom pre fanúšikov a určite ani netreba spomínať jeho rodinu a maličkú dcéru..... Podľa mojich doterajších zdrojov, bol Shannon ľuďmi na 100% milovaný a obľúbený človek. Aj napriek tomu, že niektoré jeho drogové excesy boli prevažne pre najbližších a spoluhráčov často absolútne nezvládateľné. Ževraj bol absolútne šialený a spontánny, možno(predpokladám podľa nezvládnutej závislosti) trošku nešťastný. Vášnivo si natáčal všetko čo sa v jeho živote dialo a rozhodne bol aj keď len na chvílku sakramentsky hrdý otec. Som si istá, že dnes by bol na svoju Nico najviac najpyšnejší.
Po jeho smrti skupina vydala posledný album s jeho hlasom, nazvaný podľa jeho dcěry- Nico. Tento album obsahoval nahraté skladby zo skúšok, ktoré sa nedostali na album Soup a takisto covere napr. na Steppenwolf a Johna Lennona. Neskôr sa skupina rozpadla a v roku 2006 zažila reunion so spevákom Travisom Warrenom, s ktorým tiež v roku 2008 vydala album For my friends... S Travisom mali odohrať posledný koncert tiež v roku 2008, niekoľko ďalších sa ich však odohralo ešte v roku 2010, napriek snahe kapely v hladaní nového speváka sa to zatiaľ nepodarilo, čo by im mohlo naznačiť,že za Shannona sa náhrada nájsť nedá(aj keď klobúk dole pred Travisom...) Shannon sa predávkoval takmer mesiac po svojich 28. narodeninách, čo znamená, že len o chlp unikol slávnemu Klubu 27. Je pochovaný v Indianskom Daytone a na jeho náhrobku je ako epitaf jeho prvý text z pesničky Change:
I know we can't all stay here forever So I want to write my words on the face of today and they'll paint it

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára