sobota, novembra 15, 2014

Revival......

Včera som robila čašníčku v jednom bratislavskom klube, počas koncertu jednej revivalovej kapely a už sa po tých rokoch čo tento revivalový biznis sledujem, potrebujem vyjadriť a možno niekomu aj otvoriť oči.

Osobne by som proti týmto zoskupeniam nič nemala. Často sú fakt kvalitné, dávajú do toho všetko a keď zavriete oči, tak máte pocit, že ste na originálnej kapele. Je to síce len divadlo, čo sa trošku prieči s podstatou rock ´n´rollu, ale budiš.

Štve ma ale, že pre kapely ktoré produkujú hudbu cudzích interpretov, je z nejakého dôvodu v tejto krajine omnoho lepšia živná pôda ako pre kapely ktoré hrajú vlastnú pocitvú tvorbu, ktorá je v našich končinách často viac než kvalitná a rozhodne máme byť na čo pyšní.

Tak napríklad, tento konkrétny revival si za svoje divadielko nehanbil vypýtať 600€!
Hrali síce asi aj dve vlastné pesničky, ktoré ale zneli úplne rovnako ako kapela ktorú predvádzali, len so slovenským textom, takže to nič neznamená.

A je úplne pravidelné a bežné, že si kapely tohto druhu vypýtajú 5€ za vstup, aj keď je to len koncert jednej jedinej kapely a tieto sumy v stovkách eur budú asi teda tiež ich pravidelným zárobkom.

Zatiaľ čo naše vlastné pôvodné kapely s vlastnou tvorbou si málokedy dovolia vypýtať za koncert viac ako dajme tomu 3€, v prípade, že hrajú tri. A nakoniec sú ešte radi ak sa zaplatia cesťáky všetkým cezpolným kapelám a domáca kapela ostane aspoň na nule. Pretože aj nebyť v mínuse je obrovský úspech a to ako organizátor naozaj viem o čom hovorím.

Vtipné je, že ľudia na tie revivaly bez mihnutia oka chodia a dajú im to vstupné ale keď majú ísť na nerevivalovú kapelu a vstupné je naozaj smiešne tak už to ofrflú alebo sa snažia to hocijak vysmlouvat aby sa dostali dnu bez platenia, prípadne za menej.... Keďže občas aj vyberám na koncertoch vstupy, tak nestačím žasnúť len keď vidím koľko ľudí je na guestliste.... A.K.A. kamaráti.

Samozrejme aj klubom sa viac potom oplatí revivaly do svojich priestorov pozývať a tie neskutočné prachy im zaplatiť, pretože na nich vždy príde viac ľudí a samozrejme, čím viac ľudí, tým viac sa prepije na bare a tiež to vlastne zaplatí podstatnú časť fungovania daného klubu. Takže je toto vlastne taký začarovaný kruh, z ktorého sa ťažko dá vymotať pokiaľ ľudia (a hlavne tí ktorí sa tak tvária jak strasne milujú hudbu a potom ju takýmto štýlom zabíjajú) neotvoria oči.


Nechcem pôsobiť nejak fašisticky a nútiť ľudí aby tie revivaly bojkotovali. Ono je to predsalen niekedy fakt slušné divadlo a dá sa na tom dobre zabaviť. Ale rozhodne by nemali mať lepšie podmienky ako originálne kapely, väčšiu návštevnosť koncertov atď.

O tom čo si myslím o ich chrbtových kostiach sa možno vyjadrím nabudúce, ale týmto chcem apelovať na každého, kto si toto prečíta, aby podporoval našu domácu hudobnú scénu s pôvodnou tvorbou. Ani si neviete predstaviť koľko fakt vynikajúcich kapiel sa už rozpadlo a často len z obyčajného syndrómu vyhorenia, pretože byť hudobníkom u nás chce fakt pevné nervy a šialene utiahnutý opasok. A toho je fakt škoda. Hudba a umenie všeobecne je obrovskou podstatnou časťou našich životov a takto ho zabíjame.

Poďme s tým teda niečo robiť, ok? :)




4 komentáre:

  1. s tým neurobíš nič, to je biznis,ludia si stále pýtaju to isté alebo podobné :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tomu ver, že urobím :D keby to tak malo fungovať donekončna tak sa hudba kompletne vytratí za pár storočí..... samozrejme spolu s klubmi a pravdepodobne všetkou ostatnou kultúrou a čo sa potom stane s ludstvom? už teraz je celé besné :D može sa to zdat ako prehnaný scénár ale reálne to tak je :D takže treba podporovat vlastnú tvorbu a nezvýhodnovat tých ktorí kopírujú(a fakt nezáleží na tom ako moc kvalitne) to je začiatok :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. akoze co? 600 e? to si tu kde zijem neberu stredne znami DJ. na grc

    OdpovedaťOdstrániť
  4. to si nikde nedovolia vobec..... ja nechapem že tuto im to fakt daju
    teraz cez vikend som zas robila na madarskom linkin park revivali ktorý bol ale uplne na hovno a vlez bol 11€ takže tiež si ani nechcem predstavit tu sumu čo si vypytali

    OdpovedaťOdstrániť