štvrtok, júna 14, 2012

30 day song challenge- 1. Your favourite song

Počas môjho muklovania v robote, mi chodia po rozume všeljaké horšie či lepšie nápady a počas včerajšej nočnej mi v rámci počúvania hudby došlo na rozum robiť rozbory pesničiek, lebo ma niektoré(vlastne ich je dosť vela) extrémne fascinujú a mám k nim strašne čo povedať, prípadne na ne len potrebujem robiť ódy a nikomu sa to nikdy nechce počúvať.... Takže som si povedala, že to je ďalšia vec ktorou môžem potencionálnych čitateľov otravovať na mojom blogísku. Pôvodne som mala v pláne, len raz za čas vybrať pesničku, ktorú budem rozoberať, ale keďže sa poznám tak by som dokázala napísať tento jeden článok a konec, lebo som lenivá voš. Tak to trebalo nejak ohraničiť a zkonkrétniť a tým pádom som si spomenula na takúto 30 dňovú hru ktorou som si už asi pred rokom a pol spamovala fejsbúk, len tu mám viac priestoru, takže to splní účel....:) Bolo by super keby sa ku mne aj niekto pridal, je to vcelku zábava a rada čítam takéto veci u ostatných... P.S. myslim že je takýchto čelendží viac, tak keď niečo ešte nájdem tak môžem otravovať aj naďalej:D
Tak poďme na to....
Deň prvý- Moja najobľúbenejšia pjesnička Keď som túto vec robila na fejsbuku, tak som tuším do tejto kategórie zaradila pesničku Everlong od Foo Fighters, čo je jednoznačne jedna z mojich najobľúbenejších a asi som vtedy mala na ňu náladu alebo čo, ale inak som vždy tvrdila, že keby som mala pod vyhrážkou smrti povedať fakt jedinú najobľúbenejšiu pesničku, bolo by to Stairway to heaven od Led Zeppelin, medzi tým som ale zmenila názor a asi nikoho kto ma čo len trošku pozná neprekvapí, že do všetkého zasiahla moja stará choroba nazývajúca sa kollerokodymou. Takže nad všetkými pesničkami na celej tejto planéte, nech sú všetky akokoľvek úžasne a viac či menej hudobne prepracovanejšie a rovnako nadpozemské, tak mojou najobľúbenejšou pesničkou na celom svete je Dotknu se ohně od milovanej Lucie.
Jeden z troch klipov, ktorý bol k tejto pesničke vytvorený, nanešťastie je to nejak useknuté, čo úplne pokazí navodenú atmosféru, keď už to začnete počúvať, ale tak čo už, to je len štúdiovka:)
Táto pesnička bola napísaná perom Roberta Kodyma, keď ešte za "bývalého" režimu pracoval ako topič v nejakej škole alebo v takom niečom. Proste to bola len taká zajebávačská práca, aby ho nezavreli za príživnictvo a po nociach tam cvičil na gitare a zložil jedno z najúžasnejších hudobných diel aké som kedy počula. Odhliadnuc od odzbrojujúcej hudby, se vším všudy tak absolútne najúžasnejší je ten text. Keď sa človek ponorí do celého tohto celku, jednoducho uletí na inú planétu, kde je všetko nádherné a existuje tam len on a hudba. Mojím najväčším želaním odkedy som tu pesničku prvýkrát takto pochopila - čo už je nejaký ten pátek do zadu, bolo zažiť to naživo, aspoň raz v živote a to bolo dosť dlhú dobu absolútne nemožné, Lucie spala, Wanastowky vlastne tiež, po jej autorovi ani chýru ani slychu a tak som len čakala a čakala a čakala až zrazu Wanastowky vystúpili na Topfeste a aj som to konečne zažila a ten zážitok sa zopakoval ešte tri krát a tou pesničkou som stále viac a viac posadnutá.
Síce to tiež nie je celé, ale toto bolo tenkrát po prvé na topfeste:)
Nedokážem pochopiť, že toto zložil človek vtedy približne tak starý ako som ja, ak ne mladší a po toľkých rokoch to je stále rovnako trefné, nadčasové a úžasné a nikdy sa na to nezabudne aj keď bude Robert už 500 rokov niekde pod zemou(ináč tomu osobne neverím, že by sa také niečo mohlo stať:D). A dokonca to je len jedna z mnohých jeho pesničiek ktoré už budu navždy legendárnou súčasťou československej hudobnej scény. Normálne začínam rozmýšlať, že či už nejsom nejak za zenitom trošku. Ja som po sebe ešte zatiaľ nič tak legendárne nezanechala a toto asi ťažko prekonám, či?
A toto je asi najkvalitnejšie live video s týmto songom, ešte za čias Lucie, aj keď už bez Michala Dvořáka ale za to s úžasným výkonom Tomáša Varteckého(o tom tu ešte tiež budete počuť, mám totiž novú chorobu:D)a konečne je to tu dokonca celé.
Tak si to prípadne užite a ak sa vám to bude chcieť počúvať, dajte vedieť ako bolo na tej úžasnej planéte:).

6 komentárov:

  1. Tak mna zaujima hlavne jedna vec, neviem ci som taky nechapavy,ale napisala si, ze chces robit rozbory piesni ale ako sa poznas, napisala by si iba tento jeden clanok, tak urobis 30 day song challenge... v com to spociva, nie nahodou v 30 clankoch vzdy o inej pesnicke?? :D
    A dalsia vec, ja celkom chapem, ze Robert Kodym urobil takuto pecku v tak mladom veku. Pretoze uz dlhsie si vsimam, ze vela interpretov (ktori nie su len interpreti) napisali jedny z najlepsich songov v zaciatkoch kariery. Dovod je taky, ze este nemali vycerpane takmer ziadne napady, tak si mohli vyberat, ktory vyuziju pre svoju tvorbu. to je len moj nazor, ale dava mi to celkom zmysel.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja si myslim ze my sme sa proste nestastne narodili uz za zenitom, lebo nasa hudba je uz stara a nase kapely vymieraju...no, smutne. v buducom zivote mozno!
    btw, led zep milujem, ale stairway neni moja oblubena =)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Martin: neviem či je to tým že som po nočnej a práve som sa zobudila ale nepochopila som tvojej otázke vôbec

    wicked: no ono je to fakt dosť smutné asi:D narodiť sa za zenitom:D a btw ono v globále, nie je ani moja stairway to heaven najoblubenejsia.... ani od zeppelinov, ale ked som brala vsetky atributy do uvahy tak ono ta pesnička je tak strasne neuveritelná, že by som ju musela pod takým natlakom vyhlasit za najlepsiu:D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak este raz, vysvetli mi co znamena 30 day song challenge. Pretoze najprv si napisala, ze si leniva a preto je mozne, ze urobis iba tento jeden clanok. a potom, ze prave preto ides robit 30 day song challenge. tak sa pytam, co to obnasa? znie mi to ako 30 takychto clankov o pesnickach (kazdy den iny). znamena to, ze ked tomu das nejaku formu, uz nebudes leniva?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. to znamená, že vždy sa rozhodnem pisat nejake taketo veci a rozhodnem sa že to budem robit pravidelne a nakoniec sa mi to proste pisat nechce a tuto by som sa na to hned vykaslala, lebo by som čoskoro nevedela čo analyzovať, takto mi to určuje temy na 30 dní a ja sa môžem realizovať, ale fakt nechapem na čo toto riešiš:D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. nic neriesim, iba som sa pytal, lebo mi to prislo ako protirecenie, zabudni na to ;)

    OdpovedaťOdstrániť