štvrtok, septembra 08, 2011

There goes my hero: DAVE GROHL .







David Eric Grohl človek ktorý je jedným z mojich najväčších rock n' rollových hrdinov...a to za celú históriu tohto extraordinary druhu hudby. Okrem toho, že je všeobecne skvelý hudobník, multiinštrumentalista, skladateľ, textár, atď. dokázal niečo, čo podľa mojich informácií nedokázal zatiaľ nikto, aspoň nie tak úspešne. A to založiť novú, absolútne úžasnú, kvalitnú a úspešnú kapelu, hneď potom ako sa po samovražde speváka, rozpadla Nirvana. Jedna z najväčších a najznámejších hudobných skupín v histórii. Väčšina kapiel skúša viac či menej úspešné iné projekty, alebo viac či menej úspešne pokračujú s novým spevákom(napr. Queen - sorry ale s Paulom Rodgersom to je fakt tragédia), ale Dave nie. Dave dal dokopy niečo minimálne rovnako výnimočné a hudobne sakramentsky dobré, ale zároveň úplne iné ako bola Nirvana. Preto má môj nekonečný obdiv.....



Dave sa narodil v Ohiu, po rozvode rodičov žil v Springfielde (ktovie ktorom, možno sa pozná s Homerom;) ) a jeho hudobná história, siaha do desiateho roku jeho života. Vtedy sa totiž začal po vzore Beatles alebo AC/DC učiť hrať na gitare . Hral v niekoľkých kapelách(medzičasom sa naučil hrať aj na bicie ) ale prvá, taká známejšia v ktorej fungoval sa volala Scream. U nich fungoval práve ako bubeník a počas 4 rokov s nimi okrem koncertov a koncertových albumov nahral aj dve štúdiovky. Na jednej z nich si dokonca aj zaspieval.




V roku kedy som sa narodila (1990) prešiel k Nirvane , čím ju konečne zachránil od neustáleho striedania bubeníkov. Nahral s nimi prelomový album Nevermind ale skladateľsky sa podielal až na nasledujúcom In utero (mimochodom In utero mám od Nirvany najradšej:D). Medzi týmito dvoma albumami ale tiež nesedel na zadku a pod pseudonymom Late! vydal samostatný album Pocketwatch . Z tohto albumu bola jeho pesnička Marigold použitá na B strane singlu Heart shaped box.




Po smrti Kurta Cobaina začal v podstate okamžite pracovať na materiáloch ktoré mal do tej doby odložené vo vlastnom šuplíčku a začal vznikať prvý album Foo fighters . Pôvodne v novej kapele počítal aj s kolegom z Nirvany Kristom Novoselicom, ale spoločne sa zhodli, že by to mohlo zopár trulom pripadať, že sa pokúšajú priživiť na sláve Nirvany. Takže si prvý album nahral úplne sám(gitary, basu, bicie aj spev) a až potom začal dávať dokopy kapelu. Pôvodný line-up kapely bol teda Dave(gitara+spev), Nate Mendel(basa), William Goldsmith(bicie) a niekďajší doprovodný gitarista na koncertoch Nirvany Pat Smear(druhá gitara). Williama nahradil počas nahrávania druhého albumu The color and the shape ďalší skvelý bubeník Taylor Hawkins. Potom skupinu opustil aj Pat Smear a po nahraní ďalšieho albumu There is nothing left to lose ho nahradil ako sólový gitarista Chris Shiflett. Každopádne do dnešného dňa nahrali FF ešte tieto albumy:

One by One , In your honor, Echoes, silence, patience and grace a tento rok Wasting light, kde hosťoval aj Krist Novoselic.
Aktuálne fungujú v zostave :
Dave Grohl, Taylor Hawkins, Pat Smear, Nate Mendel a Chris Shiflett




Čo ma neustále prekvapuje, tie albumy sú snaď stále lepšie a lepšie a aj keď viem, že to neni všetko len Grohlova robota, obdivujem koľko toho ten človek v sebe dokáže naškrabať.
Medzi jednotlivými albumami FF totiž vytvoril projekt Probot(album kde Dave za bicími a s rôznymi spevákmi nahral niekoľko známych pesničiek), spolupracoval o.i. S Queens of the stone age(napr. im nahral bicie na albume Songs for deaf), zaspieval si a zabubnoval na sólovke Tonyho Iommiho v pesničke Goodbye Lament alebo sa tiež vymlátil na poslednej Slashovej sólovke(Watch this). Samozrejme spolupracoval s celými desiatkami ďalších hudobníkov ale posledný a asi najzaujímavejši projekt bolo minuloročné Them crooked vultures spolu s legendárnym basákom John Paul Jonesom a spevákom z QOTSA Joshom Hommeom. Tiež často spolupracuje s Tenacious D a mohli sme ho vidieť v ich filme The Pick of destiny ako nesmierne sexi diabla.






V súkromnom živote je Dave dvojnásobný táta a je ženatý s producentkou Jordyn Blum.
Predpokladám, že toto všetko nie je možné stíhať ak má deň len 24 hodín, takže si myslím že musí mať nejaký obracač času jak mala Hermiona Grangerová ale nech už je to akokoľvek, pevne dúfam, že mu to takto pojde aj naďalej. :) Rock n'roll ho potrebuje! :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára