utorok, júna 25, 2013

Elektrický kytaristi.....(2)

1. časť

Elektrická kytara je wole magie a ten kdo to neví je mrtvej a proto nežije!


V druhej časti velebenia hráčov na elektrickú gitaru, som vybrala troch pánov ktorých rovnako ako tých predošlích absolútne uctievam a nejak výrazne zmenili alebo ovplyvnili moje vnímanie hudby a život všeobecne. Tak to nenaťahujme a poďme sa im pozrieť na zúbok. :)


1. KIRK HAMMETT

Po rodičoch írsky filipínec, ktorý sa narodil a doteraz žije v San franciscu. Všetci ho poznáme ako sólového gitaristu skupiny Metallica v ktorej hrá už presne 30 rokov.
V roku 1980 spoluzaložil ďalšiu slávnu kapelu ktorá funguje až do dnes -Exodus a do Metallici prešiel v roku 1983, aby nahradil Davea Mustainea (ktorý bol celkom nepríjemným spôsobom vyhodený a následne, čisto z hnevu, založil jednu z najslávnejších trash metalových kapiel na svete - Megadeth) a figuruje v nej dodnes.
Napriek tomu, že nedostáva veľa skladateľského a už duplom nie textárskeho priestoru (hlavnou skladateľskou dvojicou sú James Hetfield a Lars Ulrich a Jamesovi je nepríjemné spievať cudzie texty) je Kirk autorom najpodstatnejších riffov kapely a samozrejme je autorom valnej väčšiny tých úžasných gitarových sól.
Viac priestoru dostal pri tvorbe albumu St. Anger(2003), kedy sa Metallica snažila ísť na tvorbu inak, to aký to malo význam si už zhodnotí každý podľa svojho vkusu.
Tento rok v novembri Kirk oslávi 51. narodeniny, Metallica je stále na vrchole, pravidelne skoro každý rok je na turné a nič nenasvedčuje tomu, že by im dochádzal dych. Sama som ich koncert navštívila zatiaľ dva krát(Viedeň 2007 a Praha 2008) a naozaj mi  to čo som tam zažila zmenilo život.
Mimo hudbu je Kirk aj vášnivým zberateľom hororových memorabílií a nedávno mu o tejto jeho záľube vyšla aj kniha. Viac o tomto fakte nájdete vo videu medzi odkazmi nižšie. :)

Niečo z tvorby:
Master of puppets +Solo
zostrih nejakých sóličiek
Fade to black 
One
Wherever I may roam 
Until it sleeps
Devil´s dance 
Sabbra Cadabra (Black Sabath cover)
Frantic
Unforgiven III
Too much horror business
Vtipná perlička na záver - Traffic school song :)

2. JOHNNY RAMONE
Vlastným menom John William Cummings - legenda amerického punku, ktorá nás v roku 2004 navždy opustila, vďaka rakovine prostaty, 3 týždne pred svojimi 56. narodeninami.
Johnny svojou hrou ovplyvnil nie len mňa ale aj celý rock n´rollový svet po roku 1977.
Aj napriek jeho, na punkáča, pomerne zvláštnym politickým názorom, s ktorými sa jednoducho nedokážem stotožniť je pre mňa idolom ktorý aj so svojími ostatnými kolegami z kapely Ramones zmenil moje chápanie rock n´rollu a vlastne aj život.
Jeho hudobná kariéra začala už keď bol teenager v skupine Tangerine puppets, kde prvý krát stretol aj Tamása Erdélyiho- prvého bubeníka Ramones, známejšieho pod menom Tommy Ramone.
V kapele Ramones po celú dobu ich existencie(až do roku 1996) vládlo vela napätia, ktorého pomerne veľkým zdrojom bol práve Johnny. Okrem iného napríklad prebral priateľku spevákovi Joeymu a dokonca sa s ňou oženil a aj napriek faktu, že Johnny a Joey sú jediní dvaja členovia, ktorí v kapele vydržali po celý čas čo existovala, celé roky spolu absolútne nekomunikovali.
Johnny je pre rock n´roll zásadný hlavne pre svoju absolútne jednoduchú ale efektívnu hru na gitaru. Móda "rýchlo a stručne" sa nepreniesla len do punk rocku v sedemdesiatych rokoch ale aj do nasledujúcich subžánrov ako bol napríklad grunge a neobišla ani niektoré metalové kapely v osemdesiatych rokoch a samozrejme má vplyv až do dnes.
Napriek tomu, že to vyzerá, že by Johnny mohol byť sólový hráč, keďže je jediným gitaristom v kapele, nie je to pravda. Špecializoval sa hlavne na doprovodnú gitaru a aj keď u Ramones často počujeme sóla, v skutočnosti ich na album nahrali iní, ktorí ale na albumoch neboli menovaní. Patril medzi nich napríklad aj bývalý bubeník Tommy. Johnny nahral absolútne minimum gitarových sól. A možno práve pre jeho sústredenie na rytmickú gitaru, sa stal tak zásadným. V roku 2003 bol dokonca časopisom Rolling Stone menovaný za 16teho najlepšieho gitaristu všetkých čias. :)

Niečo z tvorby: 
Sheena is a punkrocker :) 
Blitzkrieg bop
I believe in miracles
The KKK took my baby away - btw pesnička ktorú napísal Joey potom čo mu Johnny ukradol ženskú:D
Now I wanna sniff some glue
Rock n Roll high school
R.A.M.O.N.E.S
Pet sematary 



 ROBERT KODYM 
Rovnako ako v predchádzajúcom dieli, aj dnes sem dám niekoho od nás. A taktiež rovnako ako minule, aj dnes ide o niekoho koho meno je na tomto blogu a v celom mojom živote, skloňované častejšie ako je zdravé.
Robert Kodym - legenda českého rock n´rollu. Gitarista, spevák a neuveriteľný textár a skladateľ.
Jeho meno sa spája hneď s dvoma obrovskými kapelami - LUCIE a WANASTOWI VJECY.
Kým sa v nich ustálil, tak hrával napríklad v skupinách Prášek a Bossanova, až kým v roku 1986 nezaložil spolu s PBCH prvú verziu Lucie, kde spieval Michal Penk. Po tom čo Penka v Lucie nahradil David Koller a padol komunizmus sa Lucie navždy vystrelila na vrchol. Ešte predtým ale vznikla ďalšia legenda Wanastowi vjecy, ktorá mala byť len jednorazovým projektom ku dokumentu Aby si lidé všimli. V 90tych rokoch ale tieto dve kapely našli cestu ako fungovať v podstate naraz.
Okrem skladania hudby pre svoje vlastné kapely napísal Robert niekoľko textov aj pre českú speváčku Annu K a jeho rukopis nájdeme aj na poslednom albume skupiny Kabát.
Taktiež sme ho mohli počuť v niektorých pesničkách od Kurtizán z 25. avenue.
Znovu ide o človeka, ktorý si absolútne zaslúži obdiv a klobúky dolu.
Jeho hudobná energia a múza stále trvajú a fungujú aj po takmer 30tich rokoch na scéne, počas ktorých dohromady s oboma kapelami vydal zhruba 18 CD na ktorých ma takmer 90% textársky a skladateľský podiel. Toto je dámy a páni rock n´roll :) .
Kodyma sme okrem iného mohli vidieť napríklad vo filme Akumulátor 1 a za zmienku samozrejme stojí aj soundtrack ku filmu Amerika. :)

Niečo z tvorby:

Lucie:
Dotknu se ohně
Panic
L´aura 
Medvídek
Horkej den
WV:
Sbírka zvadlejch růží
Wona je hotowa
Lži, sex a prachy
Blbá
Otevřená zlomenina srdečního svalu
Pod zemí mám swůj ráj

Anna K. -Píseň o slzách
Anna K. -Tamaryšek
Kabát- Don Pedro von Poltergeist















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára