utorok, apríla 23, 2013

Špenátové halušky v syrovo-smotanovej omáčke

Dnes trošku odbočím od varenia s kocovinou, lebo prvý krát po dlhej dobe som varila absolútne čistá a triezva(dala som si záväzok, že vydržím bez kocoviny aspoň týždeň, lebo fakt už som na palicu:D) No napriek tomu sa to podarilo a opäť je to niečo s čím sa nemožem nepodeliť.... takže poďme na to...

Čo budeme potrebovať:

špenát(ja som mala mrazený)
1 vajce
múku(ja som mala polohrubú)
tavený syr(ja som mala nivové bambino a apetito, tam su try kocky v krabičke, ale babka mi jednu zedla takže ostali len dve)
asi dve smotany(kyslé)
mlieko(asi tak za hrnček)
slaninu(samozrejme len pre mäsožravcov)
a syr na strúhanie
(no a samozrejme sol)

Postup:

Zarobíme si cesto na halušky - špenát, štipka soli, vajco a múka(schválne neuvádzam množstvo lebo neviem, proste ju treba sypať kým cesto nebude akurát haluškové.... ) potom to normálne cez haluškovač nahaluškujute do vriacej vody(Vodu nezabudnite osoliť!!!). V tomto momente asi zistíte že sa Vám v nej halušky rozpadajú a tak do cesta primiešate ďalšiu múku a už by to malo byť ok. Necháte chvíľku povariť(normálne sa halušky varia tak, že počkáte kým vyplávu hore, ale mne vyplávali hneď tak neviem.... určite to tam ale nenehavajte dlhšie jak 5 minut :D)

Potom si nakrájajte slaninku, upečte a vzniknutý "olej" vlejte do halušiek a poriadne premiešajte(vegetariáni si tam možu kludne dať maslo alebo trochu oleja)

Omáčka:

Vykydnete syr do hrnca, ak je v takej celistvejšej podobe tak to treba trošku nakrajat alebo také niečo,  zalejete troškou mlieka. a varite a snažite sa aby sa ten syr roztopil....
Ja som tam ešte pridala trošku bazalky a polku zeleninoveho bujonu ale to neni treba, ak nemáte alebo sa Vám nechce:D Ten bujon som robila tak, že som si odliala trošku toho mlieka z hrnca do pohara a v tom to rozmiešala a vliala naspäť. Nakoniec, keď už som to vypla, som tam vliala tie dve smotany a poriadne zamiešala, ale v podstate ich tam možete dať ešte počas varenia. To je asi jedno.... No a nakoniec to len poriadne vmiešate do halušiek a máte hotovo. Mne ta omáčka vyšla trošičku redšia ako som chcela ale nevadilo to. Prípadne dajte len jeden a pol smotany alebo nejak si to zredukujte keď budete vidieť jak husté to máte:) No a potom už len naložiť do taniera, posypať nastrúhaným syrom a pokropiť slaninkou.

Ja si dnes možem fakt v pohode povedať, že som jednudocho BOHYŇA! :D



Dobrú chuť :)
















2 komentáre:

  1. okeyy, toto si dávam medzi záložky a keď sa dostanem domov do našej čistej a spotrebičmi vybavenej kuchyne, pustím sa do varenia. milujem špenát a halušky a slaninu!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. kokso, hladna som a hento by som si dala!!! ale viem jak by mi bolo zle keby som si tak nalozila jak ja zvyknem :D

    OdpovedaťOdstrániť