piatok, júna 03, 2011

SVASTIKA






Svastika, známa inak aj ako Hákový kríž, sa v dnešnej dobe ľudom spája hlavne s holokaustom a jednoducho s nacistickým Nemeckom a jeho niekďajším vodcom.
Málokto si však uvedomuje, že Svastika je v tomto význame ukradnutý a znásilnený symbol. Preto som sa rozhodla "bojovať" za jej práva a a šíriť maličkú propagandu v jej prospech. Pretože ak chcete očistiť meno niekoho alebo niečoho, musíte najprv zmeniť chápanie ľudí.


Stručná história svastiky

Začnem s významom samotného slova. Jeho pôvodná forma "suastika" hovorí v preklade "niečo dobré".
Nachádzame ju v rôznych kultúrach a asi vo všetkých kútoch sveta, pozdĺž celých dejín(Ako dekoratívny prvok sa objavila už v dobe neolitu,najstaršie nálezy sa objavili na keramických črepinách na území dnešného Iránu a Balkánu Z ranej doby bronzovejv lokalite Sintašta na južnom Urale atď.) a všetko je to zjavne nezávisle od seba. Všade bola ale chápaná v pozitívnom zmysle. Bola chápaná napríklad ako symbol striedania ročných období, symbol šťastia(India), symbol nekonečnosti(Čína), pravotočivá je v budhizme chápaná ako "pečať Budhovo srdca", v kultúre Vikingov bola vraj symbolom Thorovho kladiva, takisto bola objavená aj na území Tróje(objavená H. Schliemmanom), čo značí jej využívanie v dobe antiky a mimo nacistov, bola v Európe používaná aj v 20. storočí, napríklad fínskou armádou(jej geometria však bola odlišná aby si ju nemohli mýliť s tou nacistickou).

Nacistický symbol
Pravotočivá verzia svastiky bola ako oficiálny symbol NSDAP zavedená v roku 1920. Nacisti ju používali otočenú o 45°, v bielom kruhu a na červenom pozadí. Po skončení vojny bolo jej používanie automaticky chápané ako sympatizovanie k nacizmu a doteraz je vo väčšinových západných kultúrach tabuizovaná a jej zneužívanie je v mnohých štátoch dokonca trestné...

Malá rekapitulácia
Tak si to vezmime v skratke. Tisíce rokov používania tohto symbolu po celom svete, oproti cca 25 rokom používania jednou hlúpou "kultúrou". Nie sú predsudky voči svastike trošku postavené na hlavu?
Samozrejme, námietky že ľudom to stále pripomína hrôzy holokaustu sú absolútne opodstatnené. Hlavne ak sa jedná o samotné obete týchto odporností, alebo minimálne ich potomkov. Ale bolo by na čase uvedomiť si, že to všetko nespôsobil žiaden symbol, ale ľudia. Ľudia z mäsa a kostí, ako je každý z nás. Tieto veci treba riešiť s luďmi a snažiť sa zabrániť ich opakovaniu. A tomu tabuizovanie svastiky určite nepomôže.
Okrem iného nie je trochu choré že svastika je trestaná ale napríklad Kosák a kladivo, spolu s päť cípou hviezdou sú naďalej oficálne používané? Pritom komunisti v tej istej dobe a celé desaťročia potom, narobili rovnaké a možno dokonca väčšie zlo ako nacisti....

Preto si myslím že je podstatné túto tému trošku objasniť verejnosti a aspoň čiastočne zmeniť slepotu ktorá nás ovláda zo všetkých strán.

Dik za pozornosť!:)






zdroje: www.ladyrovena.blog.cz, cs.wikipedia.org, http://skruzny.wordpress.com .... a obrazky z googlu:)

1 komentár:

  1. Ďakujem! Tiež si myslím, že taburizovanie svastiky niekomu nárame vyhovuje. Zakázať slovanský ochranný symbol je niečí cieľ. A to je zločin horší od všetkých zločinov fašizmu hitlera aj komunizmu. Čo takto zakázať symbol EU, alebo šesťcípu hviezdu a všetkých, ktorí ich nejak propagujú obviniť zo schvaľovania a propagácie fašizmu, rasizmu,zotročovania ľudí a neviem ešte čoho. Ja keď mám svastiku. hlásim sa ku kultúre svojich slovanských predkov a neschvaľujem fašizmus, ako sa ma snažia obvinniť tí čo svastiku zakázali. Najradšej by včak zakázali aj pravdu. To je dnešná realita. Lož, zlo a tma sa vydáva za pravdu, dobro a svetlo.

    OdpovedaťOdstrániť