streda, augusta 22, 2012

Sex, drogy a alkohol....

Pred pár dňami som sa nudila doma a zapla som si televízor, kde práve jediná aspoň ako tak schopná zábava bol seriál V siedmom nebi. Ten som kedysi ako malá pozerávala, ale našťastie som vždy bola dostatočne inteligentná aby mi to nevymylo mozek. Pravdupovediac, ono je to vcelku fajn oddychovka, keď sa odosobníte od typicky amerického nezmyselného patriotizmu, umelých ponaučení a takých podobných sračiek a vôbec pri tom neprekáža to, že hlavní protagonisti sú obrovská rodina pastora. Každopádne ma veci, ktoré nielen v konkrétnom dieli ale v podstate aj všetkých ostatných, riešili donútili k zamýšlaniu o veciach o ktorých som sa ale nezamýšlala prvýkrát..... Tak v prvom rade sex.
Nejde len o tento seriál, vo väčšine takýchto vecí, ale aj v škole a podobne(aspoň my sme mali také prednášky aj na strednej od našej triednej) sa nám snažia vtĺcť do hlavy, že by sme mali so sexom počkať na niekoho, koho skutočne milujeme a najlepšie až do svatby. To iste všetci poznáte. Ale, prosím vás, čo sú toto za bullshity? Ako môže mladý človek, s ktorým zmietajú hormóny, objavuje vlastné telo a sexualitu, čakať do svadby alebo snaď rozlíšiť koho skutočne miluje, kto za to naozaj stojí? Veď predsa v tom veku je skutočná láska každá jedna, a nikto vás nepresvedčí o tom, že to nie je skutočné až kým to neprejde samo. A všetci dobre vieme, že sa to nedá vydržať. A hlavne sex nie je o láske a láska nie je o sexe! To je proste fakt ktorý by si mal každý uvedomiť, napriek tomu, že rozhodne je krásne keď sa tieto dve veci dokážu v dvoch ľuďoch skombinovať....
Myslím si, že robiť z panenstva niečo špeciálne a posvätné čo by sme si mali šetriť na špeciálnu príležitosť je absolútna hlúposť. Sex je prirodzená (nielen) ľudská záležitosť a miesto toho aby deťom vnucovali takéto myšlienky, by sa s nimi rodičia a iné "autority" ktoré toto chcú riešiť, mali otvorene porozprávať, povedať im aké hrozia nebezpečenstvá, naučiť ich chrániť sa pred neželaným tehotenstvom a hlavne pohlavnými chorobami. Jasné, že nikto nechce mať z dieťaťa promiskuitné hovado, ale není nič zlé na vystriedaní viacerých partnerov a skúšať čo komu vyhovuje, pokiaľ je to bezpečné.
Veď sa len pozrime na generácie ľudí, ktorí boli v duchu ochrany panenstva až do svatby vychovaní. Brali sa predčasne a žili nešťastne do konca života lebo mali zakázané sa rozviesť. Alebo boli nešťastní preto, lebo si vzájomne fyzicky nevyhovovali a jednoducho áno, človeka to frustruje. Samozrejme nehovorím za všetkých, ale sú to extrémne časté prípady. Najviac ma, keď som už spomínala našu triednu, prekvapuje, že práve ona nás učila predmety ako pedagogika, psychológia a aj etika, vďaka čomu by sme mali predpokladať, že takýmto veciam sama dobre rozumie a miesto toho aby nám to povedala nejak takto, tak nám hovoríla tú prvú, "zlú" verziu. Aj keď to boli slová zúfalej matky vychovávajúcej teenagerov a aj na základe našich priznaní a skúseností sa snažila prísť na to, čo asi môže vyvádzať jej dcéra o rok mladšia od nás. A tak trošku ju to asi desilo. Ale prečo mala strach to s ňou prebrať a napríklad jej poradiť?
Ďalšou vecou, ktorá sa v spomínanom dieli V siedmom nebi riešila bola tráva, z ktorej tam urobili strašiaka veľkosti Goliáša. Keď rodičia našli jointa a padlo podozrenie, že jedno z ich detí húli trávu, sa matka priznala manželovi pastorovi, že zamlada si trošku zahulila. To vám bola pohroma.... Tváril sa, akoby sa mu priznala, že sa živila pouličnou prostitúciou alebo čo. Každopádne, to tiež vieme, že marihuana nie je ako iné drogy, tým ju ale nechcem obraňovať. Sama som pravdupovediac takmer prvotriedny hulič, ale uvedomujem si, čo to v prehnanom množstve robí s ľudským mozgom, aj napriek tomu, že je v mnohých prípadoch prospešná. Takisto je skutočné riziko, aj keď málo pravdepodobné, že máte nejakú mentálnu poruchu ktorú húlenie trávy môže(ale nemusí) spustiť, a bez nej sa to nemusí(ale môže) prejaviť po celý život. To sú riziká s ktorými si moc nepomôžeme. Nechcem ale hovoriť práve o tráve v súvislosti s drogami. Keby som mala deti, asi si s nimi prvý krát zahúlim sama, nemienim sa tváriť, že som nevinná.
Podstatné sú tu tvrdé drogy. Je ťažké odhadnúť správny spôsob ako pred tým mládež ochrániť. Samozvaní odborníci(tiež sme na strednej s takými mali tú česť sa porozprávať) deťom povedia len minimum, v štýle: "Neberte drogy, sú zlé." Ale to nie je ani náhodou správny spôsob. Čo si z toho človek môže zobrať? Autority mu povedia, že je to zlé, ale človek ktorého obdivuje(spevák, herec, alebo iný rolemodel) drogy berie a teda to musí byť správne, veď ten človek je tak cool, nie? Tak sa rozhodne to sám vyskúšať a zistí, že má z toho príjemné stavy, je šťastný, páči sa mu to, prečo mu niekto tvrdil, že je to zlé? A keď nakoniec zistí, čo je na tom zlé, už je väčšinou neskoro.
Tu by som asi zvolila "liečbu" šokom. Ukázať úplne necenzúrované následky drôg, prednášky by nemali robiť psychológovia, ktorí to nikdy neskúsili, ale liečiací sa alebo abstinujúci feťáci, ktorí o všetkom môžu rozprávať z vlastných skúseností. U mňa osobne v skutočnosti protidrogovo pôsobili paradoxne aj moje najmilovanejšie rockové hviezdy. To, že mi väčšina z nich umrela, to že ten ktorý by dnes oslávil 45. narodeniny, nestihol osláviť ani 35 a jeho obrovitánsky široko-ďaleko nevídaný talent mu nepomohol, v tom aby nebol sám a dva týždňe nehnil vo svojom byte, kým našli jeho telo a vážil ledva 40 kíl a nebolo z neho nič, nič viac len úboha bytosť zničená drogami. To na mňa fakt nepôsobí cool, pôsobí to na mňa deštruktívne a sama by som si takéto niečo nikdy nespôsobila.... Takto by to mali ukazovať mladým a kľudne aj starším ľuďom ktorí nevedia čo a jak.
A samozrejme je krásna preventívka, ktorú môžu spraviť rodičia. Venovať sa svojej ratolesti, dávať im všetku lásku na svete, ukázať jej, že im môže veriť a tiež jej veriť a pomôcť jej v každom prúseri. A potom sa nemusia báť, že čo berie ich dieťa...(aspoň väčšinou, keď je raz niekto debil, už mu nič nepomôže)
No a k alkoholu vlastne žiadnu múdrosť nemám. Alebo ak by som aj niečo v hlave našla, neodvažovala by som sa s tým vyjsť verejne, pretože by to bolo klasické: "Vodu káže,víno pije." Pred alkoholom som sa ochrániť tiež nezvládla. Je to sračka, ale mám tú sračku rada a rada sa ňou opájam. A vo veľkých množstvách. Chutí mi to ale je fakt, že na tejto planéte nedokážem vydržať triezva, lebo by som to tu musela vyvraždiť. (:D) Ale gratulujem každému kto to triezvy zvláda.
Na svoju obranu musím povedať, že svoje alkoholické stavy poväčšinou sama zvládam, nedokážem sa sundať až tak aby som o sebe vôbec netušila, nikomu ani sebe neubližujem a tak ďalej, ale myslím si, že tí, ktorí na tom čo sa alkoholizmu týka nejsú takto bezpečne by si mali nechať pomôcť a nepiť. Lebo poznám takých veľa a niekedy to není pekné-hlavne pokiaľ ide o pomerne inteligentných ľudí.
Neviem, či existuje nejaký spôsob jak pred týmto človeka ochrániť. Je to voľne dostupné a keď to niekto chce tak si to kúpi, keď to nechce, tak si to nekúpi. A zvyšok je už len na ňom. Tu by som sa keď tak hlavne zamerala na zodpovednosť dotyčného. Ako ochrániť seba aj ostatných. Nesadnúť si pod vplyvom za volant a podobné veci. To je podľa mňa podstatné. A tu by som tiež volila "liečbu" šokom, o čo sa napríklad, ako som počula, snaží aj Daniel Landa a jeho videá so "škaredými" obrázkami sa púšťajú v autoškolách adeptom na vodičák. To je podľa mňa dobré, väčšina ľudí si proste všetko pár krát rozmyslí keď to vidí na vlastné oči. A hry na hrdinov, v tomto prípade, fakt nejsú najlepšia vec.
Tákže tak. Týmto som zo seba nechcela robiť mudrlanta s patentom na všetko, len som mala potrebu si zafilozofovať o veciach ktoré nám tlačia do hlavy. Nech si z toho zoberie každý čo chce. A nebojte sa vytvoriť diskusiu, fakt ma zaujímajú názory na tieto témy:). Niekedy nabudúce si pokecáme o sexe/nahote a násilí v médiách:). Zduř!

8 komentárov:

  1. zacnem tu disukusiu =)
    ale vlastne neviem co by som povedala, co si este necitala u mna na blogu :D podla mna ludia zabudaju ze sex po svadbe sa propagoval v dobach ked sa zeny vadavali v 14. (kazdopadne velmi skoro) a vtedy som rozhodne za! (aj ja!=)
    inak je to hovadina, hlavne ak sa vydas napr. az v 25. sak to je nezdrave, dokonca chore!

    alkohol, ehm...no, povazujem za nezdrave pit kazdy den, teda vlastne...opit sa kazdy den (dovolenka sa nerata, tam sa kludne da opit aj dvakrat za den, alebo erasmus...no dobre, ten trva pol roka, tak ne uplne kazdy den).
    ja pijem casto, skoro kazdy den (teraz v lete aspon), ale len vino a pivo (a len malo) s vynimkou nejakych ozran party a tam pijem...no, povedzme ze privela. inak uz som nad tym rozmyslala, ze vlastne nemusim pit, mozem prestat kedykolvek, lebo nejsom fyzicky zavisla, ale nechcem...neni to uz psychicka zavislost?

    a drogy som vzdy chcela vyskusat ale dost som sa tym zaoberala a poznam nasledky a to mi akosi nedovoli... ani trava neni dobra prilis casto, presne ako pitie. si myslim.

    a este fajcenie! napriklad ja nefajcim, lebo to neviem a vsetky pokusy naucit sa/ma to zlyhali. takze ani jointy. a tie kolace kto by furt vypekal.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. no ano so sexom po svadbe to vidím absolutne rovnako, v takom prípade suhlasím aj ja:D a v podstate aj s pitím- tak nejak asi pijeme úplne rovnako jak to tak sledujem- a na jednej strane si myslim, že je to v našom veku úplne v poriadku a normálne a snad to prejde-ale stále obdivujem tých čo to zvládajú aj bez:D

    A za fajčenie ťa totálne chválim-ale jak to môžeš nevedieť?:D ja som okrem iného aj tvrdý fajčiar-sakramentský tvrdý:D

    inak koláče som osobne ešte nevypekala:D ale aj to príde:D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. keby som vedela jak to mozem nevediet tak uz to asi viem :D inak myslim si ze by som urcite fajcila keby som to vedela...no ja jednoducho nedostanm dym do pluc, zacnem kaslat a je po parade a je to akurat tak trapne. mala som obdobie kedy som pozersky fajcievala v baroch bez slukovania (no pozer, co narobis) a teraz uz iba obcas slimky (baby fajcia vzdy v bare tak si kupuju). okrem toho fajcim sisu, to do pluc dostanem a to sa ani vlastne po spravnosti nema, tusim. ale asi preto ze som alergik a mam problemy s dychacimi cestami, to je moja verzia =)
    tie kolace som nepiekla ani ja, ale v amsterdame som to jedla...a taka rada - pol gramu na kus je hrozne vela :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ježiš, jak tu čítam o koláčoch, mám chuť niečo zežrať.
    Akože k pitiu nám dali naši rodičovci dobré rady, ale k tráve nie a podľa toho to aj vyzeralo, keď sme to prvý krát skúšali, uf, no.
    Ja by som napríklad STRAŠNE chcela mať halucinácie.
    A fajčiť cigarety tiež neviem, je mi zo toho blbo, aj keď posledne čo som to skúšala o niečo menej...už sa vidím, ako zo mňa do roka bude sviatočný fajčiar.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Kde sú tie časy, keď som to odsudzovala ako nechutnosť...ale aj tak nechcem, aby napríklad môj chlap fajčil, lebo to mi príde nechutné.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. jeej no, ja ako fakt úplne tvrdý fajčiar sa moc vyjadrovať nemôžem, ale teoreticky som asi 2-3 prvé roky fajčila takym spôsobom, že som to tiež nevedela....nevedela som šlukovať, ale do pluc to ide tak či tak, takže absťáky som mala a preto sa zo mna stalo nikotinove monštrum:D

    ale holky neopovažte sa to učiť! Ani sviatočne!!! :D Ne kvoli zdraviu alebo čo, ale tie peniaze čo to stojí! to je peklo

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Stačí keď nám do peňazí leze alkohol, že.

    OdpovedaťOdstrániť