utorok, apríla 03, 2012

Bolognské špagety alá Ali a Sheena s tromi druhmi syra

Tak keď som sa už dnes rozpísala, tak budem pokračovať, pretože sa potrebujem chváliť a chvastať a tak ďalej....
Nie že by pre mňa bolo novinkou, že úžasne varím, ale vzhľadom na to, že sa necítim dostatočne docenená domovskou "society" tak si všetko musim nahádzať na internety, nech to aspoň všetci vidia jaká som šikovná a prípadne nech to všetci aj vyskúšajú a potom ma chvália.
Ach, kde sú tie časy keď ma v Prahe moja milovaná Ali chválila aj za praženicu, alebo proste za všetko čo som spravila aj keď sa mi to náhodou nepodarilo....
No každopádne, potom ako som včera dokonalo vyupratovala našu kuchyňu, bolo dnes nutné ju zašpiniť a keďže som chcela pomôcť babke, aby nemusela nič robiť, tak som sa pustila do varenia obeda(popritom som robila aj nakladaný hermelín, ale o tom potom, keď bude plávať aspoň 3 dni a ochutnám ho). Keďže som už mala dlhšiu dobu chuť na špagety, tak som sa rozhodla spraviť špeciálnu verziu bolognskych špagiet, aké sme si s Alenkou pár krát spravili v Práglu.
Základ tohto receptu je všetko Alenkina chyba, takže ak sa to niekto rozhodnete vyskúšať ďakujte jej
!

Potrebujeme:
balíček špagiet
balíček sójového granulátu
zhruba 2 balíčky paradajkového pretlaku(to závisi od veľkosti jednej krabičky, u nás som našla len také menšie, takže dva boli akurát)
kečup
cesnak
oregano
bazalka
čierne korenie
vegeta
sójová omáčka/worcester
Syr(čím viac druhov tým lepšie- ja som použila klasický eidam, nivu a hermelín)
(v prípade nevegetariánov)slaninka
a ešte v prípade nehaterov môžte kludne použiť aj cibulu

Postup je jednoduchý, špagety sú jasné ako sa varia, tak poďme rovno na omáčku....
Najprv uvaríme sójový granulát, návod je na obale, ale normalne v osolenej a okorenenej vode, necháme zmäknúť a potom precedíme(poriadne vyžmýkame vodu) a šmaríme naspäť do hrnca, ďalej tam dáme pretlačený cesnačik, a potom nalejeme pretlak(mne to miesto liania sa striekalo, takže moja dokonalá kuchyňa je teraz kompletne zajebaná-nevadí), tu prichádza na radu kečup- ja som tam dnes dala aj sladký aj pikantný, a to je dobré na to, že to trošku dochutí takú čisto pretlakovú pachuť, ktorá hlta príchuť všetkých ostatných surovín, no a všetky koreniny tam proste nasypeme len tak od oka-podľa chuti- čierne korenie tam už netreba, v tom sa už varil ten granulát:). Ja osobne tam dávam ešte aj taký pikantný prášok čo máme doma, ale to už je tiež na každého chuťových bunkách že či to chce pikantné alebo nie:), miešame miešame, počkáme kým to trošku zabublá(nemusí to vyslovene vrieť) a máme hotoWo.

Ja som ešte potom opražila na drobno nasekanú slaninku a nastrúhala som spomínané tri druhy syra a dokonca keďže som z celej rodiny jediný cibulo hater, tak som ostatným zvlášť udusila trocha cibule(ostala mi z nakladania hermelinu a nevedela som čo s ňou).

No a potom už je to len treba všetko hodiť na tanier, posypať syrom, pokropiť slaninkou a Bon apetit..... bolo to fakt božské.....!

Tu máte aj obrázok dokonca odomňa:)
Mne to není vidieť celé pod tým syrom,ale aj tak je to pekné no ni?:)
A najlepšie je, že je to Vega aj neVega, takže v podstate není možné tým nikoho uraziť!:D

A tak, mrzí ma, že moja babka, ktorej som tým, že navarím obed chcela pomôcť si dala radšej maslový chleba a ani len neochutnala ale jej chyba....životná chyba:)
Ak sa niekto teda inšpiruje, dajte vedieť či chutilo, poteší ma to!:D

4 komentáre:

  1. ja sa urcite inspirujem a potom ta tagnem na blogu :D btw neviem co je sojovy granulat a nemame ho a soju znesiem iba v podobe margot tycinky...to tam musi byt? druha vec - stiplavy prasok, to je hovadsky popis, to co je vlastne? :D to je jak ja ked varim a pisem co som pouzila, hehe. akoze vies co, hladna som a nalievam sa pivom, ako stary nezamestnany corgon...ale taky je zivot. som sa mohla aj najest co, ked uz chlastam, sak dieta v pici aj tak... ach.
    one ale tie bolognske nemaju byt nahodou s masom? ci to namiesto toho je tam ten sojovy picusin? lebo ja radsej s masom...to je nejake mlete?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. no ten sojovy granulat je nahrážka mäsa(preto ten popisok že je to vega aj nevega, lebo som tam dala aj slaninu(teda akože oddelene nech si mäsožravci môžu dat ale vegetariani nemusia:D)) a ten prášok to je proste nejake mlete chilli alebo co:D neviem to specifikovat,ale malo by sa to nachadzat medzi koreninami asi, ale to už je jedno, to sa da zpikantnit aj inym spôsobom:D) no a samozrejme nemusi tam byt len ten granulat, môžeš si to spraviť aj s kuracím nejak uplne na drobno nakrajanym alebo asi aj mletým ale to si uplne neviem predstaviť, lebo neznasam mlete mäso:D a nalievat sa pivom je nahodou super:D ja by som sa teraz najradsej vykupala v pive:D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. hohohoooo...kupat sa v pive, to je skoda :D by som lutovala ze ho potom musim vypustit :D

    jaj tak to ja mlete maso lubim, ja prave nemam rada soju, ale inak super, hlavne tie syry a podobne, zbohom dieta :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. jo na tie syry som asi najpyšnejšia:D ja mam inak soju velice rada lebo ju viem dobre pripravovať ale hlavne ta omačka na spagety vznikla ked sme s ali boli v prahe a "zistili" sme že sojovy granulat je lacnejsi jak mäso:D

    OdpovedaťOdstrániť