utorok, augusta 21, 2012

Tipy a triky na prácu s marcipánom

Milí návštevníci,
Nie, že by som bola nejaký Samochvál, ale je fakt, že torty made by me už sú takou malou súkromnou legendou. Pre kamarátov som ich už porobila celé desiatky a aj tak stále od všade počúvam veci typu "Mne si ešte neurobila tortu." Tento rok som sa posunula o level vyššie a začala som torty robiť s marcipánom. Doteraz som urobila tri a na základe svojich nováčikovských skúseností som sa rozhodla podeliť o cenné info pre každého kto chce svojich blízkych alebo seba potešiť s výnimočnými dielami:).
Zo začiatku som z marcipánu mala strašný strach - že ho budem mať málo, že sa mi nepodarí ho upraviť ako potrebujem a podobne. Všetky tieto starosti ale boli úplne zbytočné - mala som k dispozícii 50 gramov žltého, 50 gramov čierneho a približne rovnaké množstvo bieleho.
Takže začnem s tým bielym: Ten je asi najpraktickejší a predáva sa navážený v rôznych množstvách. Teda pokiaľ nepotrebujete čierny - inak vám stačí kúpiť za pár centov akékoľvek potravinové farbivo(tam kde som ja kupovala marcipán ho mali aj v tekutom stave ale inak ho v pohode zoženiete v tescu v sypanej podobe a je to lacnejšie). Potom len zoberiete kus marcipánu, farbivo si niekam vysypete, vyválate to v tom a mačkáte o stošesť až kým to nie je poriadne zafarbené zvonku aj zvnútra. upozorňujem, že z toho budete zafarbení a zalepení po celom tele, ale v pohode sa to umyje v teplej vode a mydlom. Vaľkanie Ja som marcipán potrebovala hlavne na potiahnutie torty. V obchode mi tvrdili že na to budem potrebovať minimálne 5 takých tých 25 gramových balení - ale nejsom milionár, tak som si povedala že to skúsim s dvoma a dobre som spravila. Na začiatok som použila jeden a pol balíčka(že v prípade potreby tam tu dalsiu polku pridám, ale to nebolo potrebné, lebo keď už som to mala natiahnuté na korpuse tak som musela odrezať ešte také množstvo, že som v podstate použila len ten jeden balíček). Aj tak je ale dobré použiť väčšie množstvo a potom to podľa potreby obrezať. Pri vaľkaní som prišla na to, že sa mi to neskutočne lepí, takže som ho podsypala múkou-ale tohto sa prosím vyvarujte - lepí to ešte viac. Na internete som našla taký nápad, že to treba podsypať solamylom, takže pri prvej pokusnej torte som použila ten a fungovalo to! Krásne sa to podarilo vyvaľkať na tenko a obaliť tým tortu. Pri prenášaní na tortu vám odporúčam použiť asistenta aby sa vám to nepotrhalo ale inak to nerobí väčšie problémy. Ale ešte k tomu solamylu: Pri ochutnávaní som zistila, že tým že bol ten solamyl v marcipáne zamiešaný, tak mu trošku upravil chuť a nebolo to moc dobre- takže pri druhej torte som ho zmiešala s práškovým cukrom a toto je moji milí veľmi užitočná rada, vďaka ktorej určite nič nepokazíte! Čierny marcipán ostane trošku špinavý ale pomocou malého množstva vody- s tým naozaj opatrne, to v pohode umyjete.
Ako zariadiť, aby sa marcipán z korpusu nešmýkal? Toto bola vec s ktorou som vôbec nepočítala a tak ma to dosť mrzelo keď som pri nakrájaní torty zistila, že sa z nej trošku zošmykuje. Takže odporúčam už hotovú a naplnenú tortu potreť ešte niečím lepkavým- najlepšie kyslý džem. Spraví zaujímavú chuť, marcipán dokonalo prilepí a hlavne na ňom nespraví hrudky. Ale samozrejme to musíte posúdiť aj podľa príchute torty aby sa to nejak zle nekrížilo-ja som robila čokoládovú a vanilkovú a tomu to nevadilo:).
Vyrezávanie obrázkov, písmen a pod. Niektoré písmenká a podobne môžte kludne normálne jednoducho vytvarovať tak ako som to urobila ja na prvej torte:
Ale napríklad s druhou tortou som mala trošku väčší problém keďže išlo o tortu s logom Ramones a to vyzeralo desivo a komplikovane a ani v obchode s cukrárenskými pomôckami mi nevedeli poradiť čo s tým a radili mi dať vytlačiť obrázok na jedlý papier. Nikomu neverte! :D Obrázky takéhoto typu, v pohode spravíte napríklad tak, že si vezmete potravinársku fóliu, nájdete si obrázok na internete, fóliu nacapíte na monitor a nejakou fixkou to obkreslite. Potom to nacapíte na marcipán(samozrejme nepopísanou stranou) a nejakým špicatým predmetom(skúste napr. ceruzku) to obkreslíte na marcipán tak aby sa to tam dobre otlačilo. A potom príde tá najvtipnejšia vec. Skúšali sme to vyrezávať ale trvalo to sto rokov, takže môj úžasný tip(či typ?:D)- zoberte si manikúrové nožničky a surovo to vystrihnite. Dokonalé a jednoduché.
Nakoniec keď to budete už prikladať na tortu, tak aby ste sa vyhli prípadnemu šmýkaniu a odpadávainu ozdôb, zoberte si tak poldeci teplej vody, cukor(najlepšie práškový-lepšie sa roztopí) a každú ozdobu zo spodu potrite takou tou srandou, ktorá sa napríklad používa na potieranie vajíčok na štrúdlach a pod. Takisto môžte na niektoré veci použiť také tie formičky s ktorými sa vyrezávajú vianočné koláčky- ak sa vám to k tomu, čo chcete spraviť hodí tak to určite veľmi pomôže. Ďalšia sranda ktorú sme vymysleli súvisela s tými prťavými malými hviezdičkami, ktoré na torte môžte vidieť a je ich tam fakt vcelku dosť. Vôbec sme nevedeli ako také niečo vyrobiť a nakoniec sme použili jednu násadku, na také to zdobiace vrecko, a to nám spravilo krásne hviezdičky presne ako sme potrebovali. Možností sú milióny, vymyslieť sa dá všeličo, len treba zapojiť fantáziu.
Čo sa týka postavičiek- ako napríklad včielka ktorú vidíte na prvej torte, to funguje zhruba podobne ako plastelína a už je to len o šikovnosti a talente, že čo sa vám z toho podarí vytvoriť. Pozor ale pri veškerej robote s marcipánom - nemajte ho zbytočne na vzduchu keď ho hnepoužívate- schne a drví sa...
Torta číslo dva:
Mimochodom bratislavčania marcipán zoženú najlepšie na dlháčoch na ulici Hany Meličkovej- v takom modro-ružovom dome, kde je aj cukráreň. Takisto som videla rôzne marcipánove srandy v Metre, upravené aj vo farebných balíčkoch jak plastelína a tak. Ale viac sa to oplatí asi v tom špecializovanom obchode a nezabudnite na to, čo som vám hovorila o bielom marcipáne. :) Dúfam, že som niekomu pomohla, prípadne ponúkla nejaké podnety, v prípade nejakých otázok alebo nezrovnalostí, sa nebojte pýtať... :)
Torta číslo tri:

2 komentáre:

  1. Ďakujem, super dobré rady. Idem vyskúšať.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ahoj prosím ťa píšeš že si použila jeden balíček a pol balíčka marcipánu - chcem sa opýtať či to šlo na klasickú okrúhlu tortu? ja by som chcela robiť veľký obdĺžnik tortu a tiež som ešte nikdy nerobila s marcipánom - z toho dedukujem, že by mi tri mali byť dosť ? díky

    OdpovedaťOdstrániť